Marthe: Ik ben 45 jaar en zwanger…ik schaam me!

Nog maar kortgeleden is hun jongste kind op kamers gegaan. Marthe en haar man zitten net in een nieuwe fase als hun leven plotseling op z’n kop staat. Al een tijdje heeft Marthe lichamelijke klachten; ze denkt dat ze in de overgang is. Maar dan blijkt ze zwanger: “Ik ben 45 jaar en zwanger! Ik schaam me zo verschrikkelijk!”

Een abortus wil Marthe niet, maar een kind ook niet. “Abortus of een kindje krijgen terwijl ik deze leeftijd heb? Ik had nooit gedacht dat ik voor deze keuze zou komen te staan. Wat moet ik doen? Mijn man weet dat ik zwanger ben, maar kan er nog niet eens over nadenken, laat staan met mij praten.”

Marthe besluit om met de hulplijn van Siriz te bellen. Aan de telefoon vertelt ze dat ze vorig jaar forse burn-out klachten had. “Met hulp van een coach heb ik geleerd niet alleen te ‘geven’ aan anderen, maar ook dingen te doen die mij energie geven. Ik wilde beginnen met een parttime baan, stoppen met vrijwilligerswerk en weer een beetje aan mezelf toekomen. Ik had er zin in. En nu zwanger… Ik raak in paniek als ik denk aan slapeloze nachten en thuiszitten met een klein kind. Ik heb in het verleden twee keer een miskraam gehad. Wat was ik toen bang dat we nooit kinderen zouden krijgen. En dan nu voor een abortus kiezen? Ik kan het me niet voorstellen. Maar een baby? Ik word moe als ik er aan denk. Ik ben radeloos!”

De maatschappelijk werker aan de telefoon begeleidt Marthe om haar situatie in kaart te brengen. Ze kijken samen of Marthe, wat ze geleerd heeft van haar coach in deze situatie kan toepassen. Marthe: “Het gesprek gaf me lucht. Ik heb nu weer ruimte om na te denken en het gesprek met mijn man aan te gaan.”