Kelly (19) woont in het beschut wonen huis van Siriz in Delft

Kelly (19) woont in het beschut wonen huis van Siriz in Delft

01 Feb 2022 | Ellen

“Eigenlijk had ik geen andere plek om heen te gaan.” Kelly (19) heeft net haar dochtertje naar de opvang gebracht. Vanuit het beschut wonen huis van Siriz in Delft vertelt ze haar verhaal:

“Het was best schrikken toen ik op mijn achttiende ontdekte dat ik zwanger was. Gelukkig reageerde bijna iedereen in mijn omgeving positief, daar heb ik geluk mee gehad. Ik heb veel nagedacht over hoe ik het allemaal zou doen en of ik het wel kon. Maar besloot voor de zwangerschap te gaan.”

Tijdens haar zwangerschap woont Kelly bij haar vriend en zijn ouders. “Dat ging op een gegeven moment niet meer. Dus ging ik naar mijn moeder.” Daar woont Kelly tot vlak na haar bevalling. Maar het huisje van haar moeder is niet groot genoeg voor haar en een baby erbij. “Zo kwam ik uiteindelijk bij het begeleid wonen huis van Siriz terecht toen mijn dochtertje zes weken was.”

“En vandaag is ze precies 6 maanden!” zegt Kelly trots. “Vooraf had ik een heel ander beeld bij dit soort opvangplekken. Ik dacht dat er weinig privacy was en ik niks voor mezelf had. Maar zodra ik hier binnenliep, voelde het heel fijn.”

“De steun die we de afgelopen maanden van Siriz kregen, heeft ons enorm geholpen. Ik ben best jong, dus hulp bij de verzorging van je kindje is sowieso heel fijn. Maar Siriz kijkt vooral ook mee naar je toekomst. Met vragen als: ‘Wat zijn je doelen? Hoe zorg je ervoor dat je wel alles zelf kan redden?’ werken we er naartoe dat ik over een tijdje met mijn dochtertje in een eigen huisje kan wonen.”

“Voor mijn gevoel had ik geen andere plek om heen te gaan, maar voor sommige meiden die hier wonen is dat letterlijk zo. Zonder Siriz staan zij echt met hun kindje op straat… Zij hebben geen ouders of vrienden waar ze terecht kunnen. Soms is er ruzie vanwege keuzes die zijn gemaakt. Ik hoop dan ook dat mensen beseffen dat de hulp van Siriz voor veel meiden echt onmisbaar is!”

Siriz heeft door Nederland heen verschillende locaties waar jonge zwangere vrouwen en moeders kunnen wonen. Deze vormen van beschut wonen zijn enorm belangrijk, maar ook erg kostbaar. Voor elke nieuwe moeder die, met haar kindje, in een huis zoals die in Delft komt wonen zijn spullen nodig. Soms zijn dat babykleertjes, luiers of flesjes. Maar er kan ook behoefte zijn aan bijvoorbeeld een wasmachine of bed. De moeders betalen zelf de huur om in het huis te wonen.

Deze woonplekken zijn voor (aanstaande) jonge moeders als Kelly onmisbaar. Een tijdelijk thuis waar ze liefdevol worden ontvangen en begeleid. Helpt u mee om deze woonplekken beschikbaar te houden? Ga naar vbok.nl/geef.