‘Ik wilde dat ons kind ter wereld zou komen’
18 Apr 2019 | Redactie
Afbreken of uitdragen? Een keuze waar een grote groep van onbedoelde zwanger geraakte vrouwen voor komt te staan. VBOK en Siriz proberen vrouwen perspectief te bieden in schijnbaar uitzichtloze situaties, zodat ze ruimte krijgen om in alle vrijheid hun eigen keuze te maken. Maar wat als je als toekomstige vader het kindje wel wilt houden, maar niet de zekerheid hebt dat dat ook gebeurt?
Gabriël Tiehuis is een trotse vader. Maar dat zijn dochter geboren zou worden, was niet altijd vanzelfsprekend. Zo’n tien jaar geleden ontdekten Gabriël en zijn vriendin dat ze een kindje verwachtten. “De zwangerschap was gewenst”, blikt Gabriël terug, “maar tussen mijn vriendin en mij liep het op een gegeven moment niet zo goed en we namen afstand.” Vanuit haar omgeving kwam de suggestie om de zwangerschap te beëindigen en dat kwam Gabriël ter ore. Gabriël: “Ik stond daar niet achter en wilde dolgraag vader worden van dit kindje. Ik besloot te laten zien dat ik wél wilde dat ons kind ter wereld zou komen.” Gabriël koos ervoor om dat met een doek met opschrift kenbaar te maken op de plek waar zijn vriendin verbleef. “Dat kwam mij op een ervaring op het politiebureau te staan.” Het was een moeilijke tijd, maar de relatie verbeterde tijdelijk. Zijn vriendin koos ervoor het kindje te houden en samen verwelkomden zij een dochtertje.
Of de VBOK hem in die tijd had kunnen helpen met advies, weet Gabriël niet. “Ik ben het gewend om alles in mijn leven zelf te regelen. Wel denk ik dat deze situatie ons heeft getekend.”
Als vader kun je het gevoel hebben machteloos te staan. Siriz biedt ook vaders een luisterend oor. Binnen de keuzehulpverlening is er aandacht voor een diversiteit aan elementen in het leven van de moeder, het ongeboren leven én dat van de vader. We zijn er voor vrouwen en voor mannen die samen hulp zoeken of apart.