Ethisch verantwoord handelen geofferd voor wetenschappelijke vooruitgang?

11 Dec 2018 | Redactie

De Chinese wetenschapper Jiankui He claimt dat hij het DNA van twee baby’s heeft gemanipuleerd. Dat deed hij met behulp van de befaamde CRISPR-Cas-methode waarmee je doeltreffend in DNA kunt knippen en plakken.
Op een wetenschappelijk congres over genetische manipulatie in Hongkong kreeg He bakken kritiek over zich heen. Collega’s noemen hem roekeloos, een cowboy die te solistisch handelde, gangbare regels negeerde en zijn proefpersonen in gevaar bracht. Werd ethisch verantwoord handelen door Jiankui He geofferd op het altaar van wetenschappelijke vooruitgang en roem?

Drie zorgen:
1. Methode is nog onveilig en onbetrouwbaar;
2. Onderweg naar de twee meisjes zijn er twintig embryo’s gesneuveld. Is dat een bijkomende prijs die we willen betalen voor genetische modificatie?
3. Hoe voorkom je dubieuze toepassing van CRISPR-Cas als mensverbetering?

Wetenschapper He heeft deze weken laten zien dat er maar één gek nodig is om in het geheim ethische rode lijnen te passeren en onomkeerbare genetische aanpassingen aan te bieden en uit te voeren.
De wereld staat erbij en kijkt ernaar. Maar wat vinden we ervan?
De tijd van het slechts aankondigen van het debat is wat de VBOK betreft voorbij. Laten we nu werkelijk gaan praten. De ‘casus’ ligt op tafel.
Lees het uitgebreidere artikel van Arthur Alderliesten, directeur kenniscentrum van de VBOK, dat 7 december 2018 is gepubliceerd in Dagblad van het Noorden.