‘Durf je kansen te grijpen’

‘Durf je kansen te grijpen’

11 Apr 2019 | Redactie

Mandy Molly werd op haar 16e voor het eerst moeder. Tienermoeder? Ja. Kansloos? Absoluut niet. Mandy rondde het hbo af, begon haar eigen kinderdagverblijf en had binnen korte tijd vijf vestigingen draaien. “In Nederland heb je ook als tienermoeder zoveel kansen, durf ze te grijpen”, drukt ze iedereen graag op het hart.

“Als tienermoeder word je vaker negatief dan positief benaderd, is mijn ervaring. Op mijn baan naast mijn studie sloot ik mij daarom steeds meer af om het niet te hoeven vertellen”, blikt Mandy terug. “Tot ik mij besefte dat ik het eigenlijk hartstikke goed deed.” Mandy hervond haar zelfvertrouwen, omdat positiviteit en het vertrouwen op je eigen kracht haar met de paplepel is ingegoten. “Mij is altijd geleerd: je diploma is je man. Een relatie is fijn, maar zorg ervoor dat je op jezelf kunt vertrouwen. Op mijn 17e ging ik met mijn dochter op mezelf wonen, ik haalde mijn hbo-diploma en heb sindsdien allerlei leuke banen gehad, waaronder een eigen onderneming. Belangrijk is dat je positief blijft en niet in de slachtofferrol blijft zitten, of het ‘tienermoeder-hokje’ waar anderen je graag in plaatsen. Ja, je bent een tienermoeder. Dat betekent niet dat je je leven niet op orde kunt hebben. Als je de kansen maar durft te grijpen.”

Tienermoederfonds

Als voorzitter van het Tienermoederfonds zet ze zich in om jonge moeders te helpen. “Op de website van het Tienermoederfonds stellen we dat tienermoeders vaak uitblinken in doorzettingsvermogen, oplossingsgerichtheid en creativiteit. Met een beetje hulp hebben ze een vliegende start met het ouderschap. Ik weet dat het kan en inspireer graag jonge moeders het heft in eigen handen te nemen. Ze zijn zo sterk. Tijdens de gastlessen die ik geef, merk ik vaak dat je maar één of twee dingen hoeft te zeggen en je ziet meteen dat er wat bij ze gebeurt.”

Lees meer over het Tienermoederfonds op www.tienermoederfonds.nl.