Charlene: “Dankzij het leef-leerhuis kan ik mijn dochter nu een veilige en stabiele basis bieden”

Charlene: “Dankzij het leef-leerhuis kan ik mijn dochter nu een veilige en stabiele basis bieden”

10 Jun 2024 | Redactie

Soms gebeuren er dingen in het leven die je totaal overvallen. Een onverwachte zwangerschap bijvoorbeeld. Opeens staat je leven op zijn kop. Helemaal als er dan ook nog een groot probleem, zoals een depressie, bovenop komt.

Charlene (19) weet als geen ander hoe dat voelt. Als ze onverwacht zwanger raakt komen er al snel gevoelens van onrust en stress naar boven. Ze weet niet goed wat ze wil, de relatie met haar vriend is erg onstabiel. Bang voor de reacties van klasgenoten besluit ze te stoppen met school. “Ik voelde me onzeker en gestrest. En had  een idee wat ik met al mijn gevoelens aan moest. Ik zag mijn buik groeien, maar kon er niet van genieten.”

Na de zwangerschap ontwikkelt Charlene een postnatale depressie. Ze wil alles zelf doen en accepteert geen hulp van haar familie. Daardoor zit ze alleen maar binnen en eet ze veel te weinig. “Door het voedingstekort had mijn dochtertje Jailynn constant krampjes. De situatie was onhoudbaar.  Samen met mijn moeder zocht ik hulp. Via Siriz kon ik in leef-leerhuis De Regentes terecht”.

In het leef-leerhuis werkt Charlene, samen met andere jonge moeders, aan haar zelfredzaamheid. De gezinshuisouders ondersteunen en stimuleren haar om aan de slag te gaan met dingen als psyche, financiën, school/werk en huisvesting. Voor de jonge moeders is het enorm belangrijk dat ze op een veilige plek kunnen werken aan hun zelfbeeld, de band met hun kindje en de toekomst. Zodat ze samen een nieuwe start kunnen maken. “Dankzij de hulp lukte het om uit mijn depressie te komen en om zelfstandig te worden. Ik heb nu een eigen huis waar ik mijn dochter een stabiele en veilige basis en kan bieden!”