Anne raakte onbedoeld zwanger

Anne raakte zwanger, terwijl haar leven niet bepaald in rustig vaarwater was. “Mijn leven was niet erg stabiel onder andere vanwege mijn gezondheid. Ik had daarnaast een relatie met een jongen die wat jonger was en uit het buitenland kwam. Hij kon slecht aarden in Nederland. Ook dat leek mij geen goede basis om voor een kindje te kiezen”, vertelt ze. Later besloot haar inmiddels ex-vriend weer terug te gaan naar zijn thuisland en gaf aan de verantwoordelijkheid voor een kindje niet te willen. Anne stond voor de keuze: de zwangerschap uitdragen of afbreken? “Ik wilde niet voor deze keuze staan. Waar zou ik goed aan doen?”

Ruimte
Anne bezocht twee keer een abortuskliniek om informatie in te winnen over een abortus. “De verpleegkundige die ik daar sprak, was heel open en eerlijk tegen me”, zegt ze daarover. “Ook heb ik op eigen initiatief een echo laten maken om te kijken wat dat met mij deed.” Via internet vond ze Siriz. “Ik had iemand nodig die onafhankelijk mee wilde denken, maar mij ook kon informeren over de praktische kant, want ook dat kon ik niet overzien. Ik kon al heel snel terecht en voelde me gelijk op mijn gemak bij de maatschappelijk werker. Ze nam echt de tijd en wat vooral belangrijk voor mij was, is dat ik ruimte heb ervaren. Wat mijn beslissing ook zou zijn, zij zou mij begeleiden in het traject.”

Noodplan
“Ik kwam er nog steeds niet uit en heb op een gegeven moment even met niemand meer gepraat en geprobeerd om al mijn gedachten rondom de beslissing te laten gaan en te vertrouwen op mijn gevoel. Ik besloot om ervoor te gaan en de zwangerschap uit te dragen.” De maatschappelijk werker van Siriz hielp Anne vervolgens met allerlei praktische zaken. Zo maakten ze samen een noodplan. “Dat gaf mij veel rust. We beschreven van tevoren wat ik kon doen in bepaalde scenario’s. Bijvoorbeeld als ik moest bevallen met een keizersnede en hoe ik dan bij de gemeente hulp kon aanvragen.” Inmiddels is dochtertje June geboren en is Anne’s traject bij Siriz geëindigd.

Keuze
De maatschappelijk werker van Siriz vertelt je nooit wat je moet doen. We helpen je bij het in kaart brengen van jouw situatie en leggen je alle mogelijkheden uit rondom je onbedoelde zwangerschap, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken die bij jou past. Wat je keuze ook is, ook daarna zijn we er voor je om je te ondersteunen.

Steun
Voor de online hulp van Siriz zijn we afhankelijk van uw steun. Helpt u weer mee met uw contributie of donatie?

*vanwege privacyredenen zijn de namen gefingeerd